Noen som liker kryssord?

Nå har det seg slik, som jeg vel har nevnt tidligere, at min bedre halvdel er en djevel til å løse kryssord, langt bedre enn meg. Men når det kommer til Scrabble, derimot, er det som regel jeg som vinner, til hennes store irritasjon og under store protester, der både ordbøker og elektroniske oppslagsverk må på bordet for å overbevise henne om at jeg faktisk benytter meg av godkjente ord og skrivemåter.

Under en ekteskapelig meningsutveksling forleden kveld, lot jeg det falle noen ubetenkte ord om at kryssord gjerne resirkulerte de samme ordene, og at hvem som helst kan øve seg opp til å løse kryssord, mens i Scrabble, derimot, der handler det om å ha både ordforråd og kombinasjonsevne. Det er Scrabble som avslører den sanne mesteren, hevdet jeg, ikke uten en viss tilfredsstillelse.
Hvordan det egentlig gikk til, har jeg ikke full oversikt over, men plutselig hadde jeg tatt imot utfordringen: Å lage en kryssordoppgave til henne med løsningsord som jeg mente var originale og ikke resirkulerte.

Men hvordan i alle dager lager man et kryssord?

Vel, jeg skred til verket morgenen etter, og etter noe research med tilhørende irritasjon, kunne jeg konstatere at det ikke er uten grunn kryssordskapere må ty til de samme, resirkulerte småordene for å få ting til å gå opp. Men, jeg la sjelen i det, og kunne overrekke henne mitt aller første selvproduserte kryssord i går kveld. 

Lyst til å prøve?

(Jeg har byttet ut stikkord for 1 vannrett og 18 loddrett som en (lettere) lokal tilpasning. Ellers er det helt likt.)

 kryssord

 

Vannrett:

1    Blogger på Bloghog
7    Tidligere politisk parti  ( rettet )
9    Ludder
12  Leven
13  Oppdrett
14   Vente
15   Fiin frue
16   Billedkunstner, bosatt i Norge
18   Grov
19   Holde mål
20   Carl I. Hagens infinitivsmerke.
21   Stivne
23   Ferdselsåre
24   Hevdet
25   Pytt
28   Politisk preik.
29   Haug
31   Gemalinne
33   Zululand
34   Avleggs
35   Rukkel
37   Adressere
40   Skalldyret
41   Forum

 

Loddrett:

1     Lit
2     Sjarm
3     Endeholdeplass ( i Oslo)
4     Kløyving
5     Man
6     Smerte
8     Plutokrater
9     Spekulanter
10   Føre
11    Skjulested
17    Sang
18    Har blogg på Bloghog
22    Ålreit dyr
26    Kul datamaskin
27    Niste
30    Tiltenke
32    Dåsemikkel
34    Skrubb
36   Hyll
38   Turtelduer
39   Uro

 

Har du løsningen, så vil bokstavene på disse feltene forme en setning du eventuelt kan poste i kommentarfeltet:

4  30 41  38  5  –   6  12  35   –  19  12   –  3  5  28  29  –  24  20  27  –  9  13  18  30  –  25  5  28 

Jeg venter fortsatt på løsningen fra Siv.

 

 

3
 
 
 
 
This entry was posted in Eksperiment and tagged . Bookmark the permalink.

15 Responses to Noen som liker kryssord?

 1. avatar sjalle says:

  Her må jeg nok jukse, og kalle min bedre halvdel inn til unnsetning. Hvor lang tid har vi før løsningen publiseres ?

  Lager diverse plugins for tiden og en for kryssord er absolutt en aktuell kandidat. Så hvis jeg kan spørre; hvordan ser du for deg at en slik plug skulle fungere ?

  • avatar Cecilia says:

   Tenker du en plugin hvor man både kan konstruere og løse kryssord?
   Jeg lette etter det i går, og så at det fantes noen programmer på nettet, men ingen til Mac.
   Jeg forsøkte faktisk å lage kryssordet mitt som en flash hvor jeg tenkte man kunne velge to grader av hjelp under veis.
   Mye hjelp: Rød bokstav dersom den er feil.
   Mindre hjelp: Konfirmering av riktig løsningsord gjennom å låse feltet.
   Men jeg oppdaget fort at jeg er litt ute av trening for tiden.

   Du kan jo ta en titt på to av sidene jeg var innom:
   http://www.gamedesign.jp/flash/crossword/crossword.html
   http://www.paulysplayhouse.com/paulys_playhouse/games/crossword.swf
   Jeg likte den siste best, men ingen av dem var egentlig slik jeg hadde sett det for meg.

   Løsningen legger jeg ikke ut før noen ber om den. :)

   • avatar sjalle says:

    Ja. En plugin der man har to modus; redigering og løsing. Gradene av hjelp som du nevner er vel de eneste som bør være med.

    Min flash er også ganske rusten, men for dette er jQuery som hånd i hanske og den er allerede en integrert del av WP. Brukte den til å lage interaktiv sjakk så kryssord burde være a walk in the park i forhold, -nesten.

    Utgangspunktet blir nødvendigvis å spesifisere rekker/kollonner og initielt få opp en kryssord (matrise) av den supervanskelige sorten, – ingen sorte ruter, med rutenummere.

    Konstruksjonen tenkte jeg kunne foregå ved at forfatter så klikker en rute og derved får opp en knapp og to inputfelt; gjør svart (vil forskyve etterfølgende ruter til høyre-nedover og dytte siste rute “utfor”), eller skriv inn vannrett og/eller loddrett ord hvis ruten er en start-rute for et ord vannrett og/eller loddrett.

    Men for redigeringen blir nøtta å håndtere endringer (plassering av sorte ruter/endring av bredde/høyde) som forskyver ordene som allerede er lagt inn. For de tilfellene der kryssende ord ikke matcher bør kryss-ruten kunne vise to bokstaver (også for løsningsmodus). Kryssordet vil være uferdig inntil alle bokstavrutene er fylt ut og ingen “feilkryss” finnes.

    Det er den foreløpige spesifikasjonen … tror jeg. Grammatikken får være forfatterens ansvar :)

    Ja, og så bør den ha en mulighet for å vise en “utskriftsvennlig versjon.

    Hmm …. :)

   • avatar sjalle says:

    Kryssordet til Playhouse Games (den siste linken) ser merkelig ut. Løsningsordene skal begynne etter en svart rute eller fra øvre/venstre kant, skal de ikke ?

 2. avatar Energica says:

  Hmmm… Kunne ikke mottstå fristelsen…
  Setningen har jeg, men sliter med høyresiden av kryssordet her, så det er ikke løst enda :-) Men 8 vannrett skal vel være 9 vannrett? …og er det muligens noe som ikke stemmer helt med 23 og 24 vannrett?

 3. naturglede naturglede says:

  Hoppla, kryssord er gøy!!!! Men jeg liker best å ha det i fanget med gråblyant og viskelær til rådighet. Synes jammen du er kreativ. Jeg hadde en kjenning i min barndom som lagde kryssord i et ukeblad hver uke, han kaldte seg kryssordforfatter med rette. De samme ordene gikk igjen ja, for vi “kjente” han liksom. Jeg skal prøve meg etterhvert! Takk for utfordringen. :)

  • avatar Cecilia says:

   Det var morsomt å forsøke seg, men jeg vil nok ikke gjøre det til en karriere.

   Jeg forstår godt at du vil ha det på papir. Det vil vi her i huset også. Jeg tenker vel at de fleste har en printer i dag… og så finnes det faktisk en fordel her: Når man har brukt viskelæret så mye at papiret begynner å bære preg av det, kan man bare printe ut en ny kopi :)

   Si fra dersom du ønsker løsningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *