Sett fra en brilleslanges synsvinkel.

Jeg har alltid vært litt stolt over å være keivhendt – jeg har faktisk ikke engang vært klar over at keivhendt har vært et skjellsord jeg burde ha blitt beskyttet mot å høre – ikke før jeg leste det i en kronikk i dagbladet.no.
Jeg tenker: Burde det egentlig vært en hemmelighet? Er det å være keivhendt en skavank som burde gjemmes bort – en lyte som oss det gjelder burde forskånes fra å høre omtalt?

_

bm

_

La oss snu det rundt:
Hvem er det som vil beskyttes? Er det oss eller dem?

Jeg husker hvordan gullungen reagerte da min mor hadde vært på loftet og funnet frem en negerdukke som hadde gått i arv i familien. Min mor hadde ingen idé om at det ikke lenger var akseptabelt å kalle en negerdukke ved sitt rette navn, så hun sa det rett ut:
– Se ka eg har funnet; en negerdukke. Den er vel noe for deg, så den skal du få. Vær så god!
Og min lille, pigmenterte stedatter smilte med hele seg. Det var absolutt noe for henne – og den ble en selvsagt favoritt. Vi pyntet den med bastskjørt og et gildt sjal, samt fargerike glassperlekjeder, alt fra den originale esken.
Det er vel unødvendig å nevne at resten av dukkemenasjeriet ble påtagelig blekt i sammenligning – fullstendig satt i skyggen.

Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk senter, tar til orde for empati og selvkritikk i vår omgang med betegnelser av andre. Vi skal ikke kalle folk for negre eller svarte. De er afrikanere.
Men ligger det ikke allerede en stakkarsliggjøring av afrikanere i luften idet vi blir bedt om å avstå fra å bruke ord som betegner hudfargen deres? Inneholder ikke en slik henstilling i seg selv en påstand om at den hvite mann i kraft av sin hvite hud er afrikaneren overlegen? Den hvite mann er jo den eneste med en hudfarge som ikke trenger å beskyttes mot å bli nevnt.

Altså:
Det perfekte mennesket er en høyrehendt, hvit mann med gjennomsnittlig idealhøyde og vekt – en person med kommunegrått utseende som ikke har mistet håret på det gjennomsnittlig intelligente hodet sitt: En person som Rune Berglund Steen.  Gratulerer!

Jeg løfter kaffekoppen automatisk med venstre hånd, og tenker at egentlig burde jeg vel skamme meg litt over å passivt godta mine lyter og min annerledeshet, og i stedet gå på barrikadene og proklamere min rett til å frabe meg å bli kalt både krølltopp og keivhendt – og med mine skarve 162 centimeter på sokkelesten, burde jeg vel også ta til orde for å få fjernet kortvokst fra vokabularet… og svaksynt også – for ikke å snakke om ordet brilleslange. Kan vi i 2014 virkelig være bekjente av å ha et slikt lyte-ord i ordlisten?

Vi skal absolutt utvise aktsomhet og respekt i møte med mennesker som ikke er like perfekte som oss, for all del – så vi får nøye oss med vår lovfestede rett til å tegne Muhammed som gris.

Anser Cecilia.

skammekroken

(Publisert som en test av ingress-funksjonen)

5
 
 
 
 
This entry was posted in Tekst and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Sett fra en brilleslanges synsvinkel.

 1. naturglede naturglede says:

  Du får sagt det du! Morsomme funderinger. Hva med fregnefjes, kroknese, oppstopper, kalvbent eller plattfot???? 😉 Ha en strålende dag i julens tegn. :)

  • avatar Cecilia says:

   Uff ja, det er mye å ta fatt i dersom vi skal utrydde enhver betegnelse på enhver skavank.
   Det oppsiktsvekkende, for meg, er at den godeste herr Steen åpenbart anser det for å være en skavank å være både neger og keivhendt – så å si to sider av samme sak.
   Vel…

   Velsignet jul til deg og dine. :)

 2. avatar sjalle says:

  Jeg har blitt fortalt at kjeivhendte barn som omskoleres til å bli høyrehendte har større hyppighet av stamming. Vet ikke hvor solid empirien er på dette området men en nær slektning av meg ble “endret” og han stammet i flere år etterpå.

  Jeg mener denne pk-aversjonen mot ordet “neger” er utslag av en totalt malplassert solidaritet. “Nigger” er ikke det samme som neger, men det er liksom det vi sporadiske negerordbrukere blir beskyldt for å si.

  PS: Jimi Hendrix var kjeivhendt, og neger, pluss litt ire, med en mor som var kvart cherokee. Hevvy :P

  • avatar Cecilia says:

   Hm… kjeivhendte barn som omskoleres til å bli høyrehendte?
   Himmel og hav! Hvilket århundre snakker vi om?
   Omskolering av keivhendte gir sterk asso til kirkens påstand om at man ved hjelp av bønn og djevelutdrivelse kan “helbrede” homofili og biseksualitet. Men hvorfor skulle Gud ønske å helbrede sitt eget skaperverk?
   Etter min mening er det i god kristen ånd å forsøke å helbrede homofobi snarere enn å forsøke å helbrede homofili.

   Jimi Hendrix laget “Band of Gypsies”.
   Alt ved Jimi Hendrix forteller meg at han var stolt av sitt opphav – og det med rette.

   Amen. :)

   1

 3. avatar LeylaM says:

  Sniker meg stille innom en av de siste dagene i dette året. Ville egentlig bare ønske deg og dine et godt og vakkert nyttår, med gode, varme og vakre ting som kommer deres vei. Fortsett å skrive Cecilia, jeg leser, men er ikke alltid like flink til å legge igjen spor etter meg. Bare vit at dine skriverier oppskattes.
  Kos deg med dine kjære i året som kommer og mange gode ønsker til dere for det nye året.

  Varme klemmer fra meg :)

  1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *