Om været – og om hvorfor ingen gjør noe med det… bare fordi det opptar meg.

_

You ain’t seen nothing yet!
…no, no, no, no …

   Det blåser på Valkyrie Plass. Storm i kastene, er det meldt, og storm er voldsomt til Oslo å være. I lyset fra de svaiende gatelyktene, kan jeg se regnet som ligger horisontalt i luften – et scenario som jeg et øyeblikk tenker kunne vært skapt digitalt i Hollywood, men det er det ikke. Dette er virkelig. Det flagrer i de innrullede markisene. En forhutlet sjel forsøker panisk å få lukket bildøren etter seg, men blir gang på gang tvunget til små attersteg, før vinden omsider tar en ørliten barmhjertighetspause, og smekk, så har han fått lukket døren, og så løper han halvt sidelengs over fotgjengerfeltet i blåsten, før han runder hjørnet og blir borte fra synsfeltet mitt.
Vel, han har jo selv bedt om det, tenker jeg, for i følge klimaviterne er det vårt eget overforbruk og utslipp av miljøgasser som har ført til at det kommer ekstremvær og tar oss. Og verre skal det bli, etter alle solemerker – det skal visst bli både istid og hetebølger – nesten som om jorden har kommet i overgangsalderen – mener de som har greie på det.

“You ain’t seen nothing yet!”
sier de.

Hvorfor kommer jeg så i stuss over disse dommedagsprofetiene?
Hvorfor blir jeg ikke engstelig, kjøper vadere og fingransker annonsene etter byggeklare tomter på høytliggende fjellplatåer? Hvorfor velger jeg i stedet å flytte til Danmark, denne lavtliggende tarmen av sand, som antagelig vil vaskes på havet i løpet av et par decennier? Hvordan kan det ha seg? Har det ikke nå for alvor blitt slått fast at klimaendringene ene og alene skyldes våre enorme utslipp av klimagasser?
Jeg vet ikke. Jeg vet faktisk ikke om det i grunnen er blitt slått så grundig fast som vi får inntrykk av gjennom media. Det er det jeg grubler over, og grunnen til at jeg kommer i stuss og blir litt skeptisk, er at alt fortsetter i sin vante stil, som om det overhodet ikke finnes noen fare på ferde. Jeg leser om konsekvensutredninger og planer om oljeutvinning i nordområdene. Hvem ved sine fulle fem ville engang drømme om noe slikt dersom det virkelig var slått fast at økt utvinning fører til større utslipp av miljøgasser, som igjen vil påvirke det globale klimaet i negativ retning? Det henger ikke på greip. Noen må vite noe som ikke jeg vet.

Jepp! Noen må vite noe – noen må vite noe vi vanlige mennesker ikke får vite – for det finnes da vel ikke noen som med viten og vilje går inn for å ødelegge fremtiden for sitt eget avkom? Det sitter da normale mennesker med normal intelligens og usvekkede sjelsevner i styre og stell her i verden – mennesker som selv har barn, og kanskje sågar barnebarn – og hvem kan vel finne på å tro at disse menneskene ville fortsatt på samme kurs dersom det ikke fantes en annen sannhet? I hvert fall ikke jeg.
Nei, tenker jeg, hadde det virkelig vært fare på ferde, så hadde vi nok merket det.
Så jeg er ikke bare skeptisk, jeg er i ferd med å bli hellig overbevist om at noen må vite noe vi andre ikke vet. Såpass tro må jeg ha på menneskeheten, ellers har den ingen berettigelse som art.

Dessverre har vi blitt frarøvet det eneste partiet som tidligere var sannhetens fremste fyrtårn – de som i alle år har stått frem og bramfritt forsøkt å overbringe oss den fulle sannheten om miljøbløffen… men, men… vi er jo fortsatt i stand til både å observere og å tenke selv, og bekymrede øyebryn snakker på langt nær så tydelig som handling.
Der lederne går foran, følger vi andre trygt etter… det er jo derfor vi har valgt oss ledere.

Så det er bare å ture frem.

You ain’t seen nothing yet!

…anser Cecilia

God søndagskveld!

3
 
 
 
 
This entry was posted in Tekst. Bookmark the permalink.

33 Responses to Om været – og om hvorfor ingen gjør noe med det… bare fordi det opptar meg.

 1. avatar Luringen says:

  Det er aller mest skremmende. Jeg tror. At noen gir oss skylapper. Noen forsøker å reagere. Forsøker å få oss til å reagere. Men det dysses ned. Vi dysses i søvn. Forbrukersøvn. Det samme finner vi igjen i historien: tobakk, fastfood osv osv. Vi vet det er skadelig. Men produsenter, investorer, maktmennesker ser i stedet seg selv. Sitt eget. Propaganda. Vi tror det vi må for å leve. Sånn her. Enklest. Mest behagelig.

  Skremmende.

  • avatar Cecilia says:

    Og hvordan forventer noen at vi skal tro på det når ledende statsmenn ikke engang gidder å legge to pinner i kors for å gjøre noe? Er det noe rart mange tror det bare er propaganda for å få oss til å gjøre gratis arbeid for samfunnet?
   Det mest skremmende er jo at hele miljøtrusselen bare fremstår som en ny måte å tjene penger på. Salg og børsing med utslippskvoter – den som betaler mest får lov å forurense av hjertets lyst liksom?
   Snart har ingen lenger råd til å dø, fordi alle gravplassene er kjøpt opp av private investorer.

   Men jeg er kanskje litt vel opptatt av dette akkurat nå. Man får kanskje et litt spesielt fokus når man er i “omstendigheter” … :)

   • avatar Luringen says:

    Er du? Så hyggelig!

    Jeg vet ikke jeg, men jeg har blitt mer bevisst det siste året. Forstår ikke hvorfor det ikke gjøres noe? Kan vi virkelig la profitt og kortsiktige mål ødelegge jorden? Jeg blir i grunn fortvilet.

    • avatar Cecilia says:

     Jepp, jeg ER! Åtte uker + :)
     Og jeg deler fortvilelsen din.
     Det er så utrolig ignorant oppførsel vi blir vitne til, dersom det virkelig er sant at miljøforandringene er menneskeskapte. Det er faktisk ikke til å tro at det kan finnes kloke mennesker som setter kortsiktig profitt høyere enn avkommets ve og vel. Det strider også mot Darwins evolusjonslære, hvor det viktigste for enhver art er å forplante seg og å sørge for avkommets muligheter til å gjøre det samme.
     Det er definitivt noe som ikke henger på greip her… kanskje det er Darwin?

 2. avatar jojja says:

  Så hyggelig Gratulere så mye ♥

 3. naturglede naturglede says:

  Ikke lett det der, men jeg tror vi får ta et tiår om gangen. Mye av skremselen føler jeg er for å få mer penger til forskning? Men nå som du skal ha barn tenker du nok ekstra på barnets fremtid. Når det bare er en selv, kan man bare feie det vekk med at dette går nok bra i min tid. 😉 For noen år siden sa de at vinter, det kunne i glemme, med det er stille nå!!! 😆 År etter år har jo snøen kommet som vanlig. Ja, det smelter rundt polene, men det har det vel gjort før også, selv om det er hundre år siden eller noe sånt. Jeg tror ikke vi kan “spå” hvordan det blir jeg. Vi får ta det som det kommer. Lykke til, sa jeg gratulerer sist tro? Om ikke, så gratulerer til deg. Klemsiklem i snøværet! :)

  • avatar Cecilia says:

   Nei det er ikke lett, men om det nå skulle være riktig, så er det vel litt uforsvarlig å ta et tiår ad gangen, altså ikke av oss vanlige mennesker, men av de som styrer saker og ting?
   Selvfølgelig får dette et ekstra fokus hos meg akkurat nå. :)

   Tusen takk, og klem tilbake :)

   ps, jeg skal lese adventshistorien din etter hvert, men venter litt, til det er kommet noen flere kapitler, som i fjor :)

 4. avatar ghostbuster says:

  Gratulerer med “omstendighetene” :) !

  Hva gjelder den såkalte “klimatrusselen”, har jeg NADA tro på politikerne, statsledere, og forskere, som hevder at disse endringene er menneskeskapte, og at vi er i ferd med å utslette oss selv! Naturen har i ABSOLUTT ALLE ÅR regulert seg selv, opp og ned, og har noe forsvunnet, har Moder Jord kompensert med å komme opp med noe nytt :) . Verdens energimengde er konstant, og den forsvinner ikke, den bare antar nye former. For ti tusen år siden var det istid, men jaggu forsvant ikke isen du, selv uten hjelp fra fabrikkutslipp og drikkebeger fra McDoonald`s henslengt på gaten, og rushtidskø hjem fra jobb, i bil :) ! Klimatrussel meg midt opp i der hvor solen aldri skinner… Her kjøres det bil med god samvittighet :) !

  Selvfølgelig er jeg jo enig i at det produseres FOR mye varer, og at det kanskje kastes for mye boss, o.l. . Men at vi nå, i våre dager, lettere kan se hvordan klimaet endrer seg, skyldes i all hovedsak teknologi, en teknologi vi ikke hadde for eksempelvis hundre år siden. At vi nå letter kan se endringene, betyr IKKE at endringene har tiltatt de siste hundre/ to hundre årene!! De som behersker teknologien, har derfor òg mye makt. Statsledere, politikere, interesseorganisasjoner m.fl. bruker denne makten til å mele sin egen kake, og slik kommer det alltid til å være! En må forutsette at de som sitter “på toppen av næringskjeden” ALLTID er sleipe egoister som i hovedsak først og fremst tenker på seg selv”, dersom en vil forsøke å forstå litt mer av tilværelsen. Mennesket er et egoistisk dyr, og vil, i de aller, aller, ALLER fleste tilfeller sette seg selv og sine egne interesser i førersetet! Når Al Gore deler ut en million dollar til en miljøorgansisasjon, er dette noe han er NØDT til å gjøre, for å kunne opprettholde sin egen status i verden, og for å kunne fortsette å mele sin egen kake. Han bryr seg altså mer om seg selv, enn genuint om miljøet :) !

  Med fare for å gjenta meg selv;
  Klimatrussel meg midt opp i der hvor solen aldri skinner… 😀 !

  • avatar Cecilia says:

    Tusen takk for det :)

   Altså:
   Jordens energimengde er ikke konstant. Vi har riktignok en kjerne bestående av flytende jern, men selv den avgir varme og vil en gang ende på null Kelvin, som resten av universet.
   Uten tilførsel av solenergi, ville det nok blitt istid og vel så det – fortere enn man sier kAKe :)

   Det virker jo unektelig som om de styrende organer ikke har noen tro på menneskeskapte klimaendringer, så hvordan kan de da forvente at vanlige mennesker skal tro på det?

   Den som lever får se… :)

   • avatar ghostbuster says:

    Nja, kanskje jeg skal moderere meg litt og si at “verdens energimengde er så og si konstant” :) . Selvfølgelig vil det jo komme litt til, fra verdensrommet, og noe vil slippe ut i verdensrommet, fra jorden, men i all hovedsak har jeg rett :) !

    “(…) men selv den avgir varme og vil en gang ende på null Kelvin (…); Jojo, men dette skjer jo ikke i VÅR levetid (eller MIN, rettere sagt, siden jeg er yngre enn deg, og mest sannsynlig kommer til å leve lenger enn deg :p). Om du gir en apekatt en skrivemaskin og ubegrenset med tid, ryktes det jo òg om at èn dag, kanskje en vakker en til og med, vil vi kunne lese Shakespeares samlede verker :) ! 1- 0 til meg DER a-l-t-s-å :) !!

    • avatar sjalle says:

     Akkurat det med apekattene og Shakespeare (og all verdens nedskrevne ord i tillegg) strides de lærde om. Det påstås at denne ideen baserer seg på en matematisk forståelse av evigheten, og at det, i dette tilfellet, ikke er et rasjonelt utgangspunkt, men mer i tråd med ironic science. – Den vitenskapen som sannsynliggjør tilstedeværelsen av galaktiske keiserdømmer o.l., og gjør det, i full visshet om at det aldri kan falsifiseres. Så det så.

     1

    • avatar marthon says:

     Du er på tynn is.

     Universets energimengde er helt konstant, men a) energien omdannes stadig til mindre og mindre brukbare former (større entropi), og b) så godt som all energien som utnyttes på jorda, er et direkte eller indirekte resultat av solenergi – fra lys og varme direkte fra sola via matproduksjon, solenergi, vedforbrenning og forbrenning av hydrokarboner til vannkraft, vindkraft og bølgekraft.

     At jorda lekker energi som en sil merkes ganske godt i en ørken, hvor det kan være 40 grader om dagen, når sola steker, og 30 grader kjøligere om natta.

     Jeg forstår du kvier deg for å forhøre deg om Cecilias alder (slikt spør man jo ikke om), men du kan nok ikke regne med å ha oddsene på din side når det gjelder hvem som kommer til å leve lengst, heller. Kvinner lever fire år lengre, vet du – en kompensasjon for at de ikke lever så spennende liv som oss.
     :-)

     • avatar ghostbuster says:

      Jojo- men om vi forutsetter at Cecilia er, la oss si 8 år eldre enn meg- og det stemmer jo at kvinner i snitt lever fire år lenger enn menn (hvertfall her i Norge- etter uttalige diskusjoner (?) med Grunde og Lisa på VGB har jeg lært meg at en må være SÆRS nøye med variablene!)- så vil jeg jo likevel ha oddsene med meg, for å leve lengst :) !

      1

      • avatar Cecilia says:

        Rent teoretisk er det selvsagt en mulighet for at jeg er eldre enn deg, men den muligheten har nok dårlige odds. Skal vi se…
       Du er altså født på 70-tallet, har du fortalt i en kommentar på bloggen din. Vel, det er jeg også, noe jeg også har opplyst om, slik at jeg kan få gratulasjoner i bøtter og spann. Men du har altså ikke vært mer nøyaktig enn å spesifisere søtti-tallet, hvilket jo gir en mengde muligheter, faktisk 3562 muligheter. Da får vi se på sannsynligheten for at du er yngre enn meg.
       Søttitallet har altså totalt 3562 dager. Da jeg ble født, var det 65 dager igjen til 1980. Hvordan var det nå igjen… antall ønskede resultat over antall mulige resultat, altså 65 /3562 som blir omtrent 8/445 altså sånn circa 1/55-dels sannsynlighet for at du er født på en av de gjenstående 65 dagene, altså omtrent 0,002 % (om jeg ikke roter med mattekunnskapene mine). Du har altså ikke akkurat verdens beste odds i favør av din antagelse om at du kommer til å overleve meg.
       Når jeg er født? Stikkord: En lørdag kveld i Skorpionens tegn ( derav tegnet for skorpion øverst i høyre kolonne).

       Om skorpionen:
       Skorpioner er intense og lidenskabelige. De lader sig føre af instinkt, følelser og sanser. Der er noget magnetisk over en skorpion, noget hemmelighedsfuldt. Hun har stærk udstråling og et fast blik. Når hun træder ind i et rum scanner hun personerne på en sort-hvid måde, det er enten/eller, uden så mange nuancer, og hun kan være dømmende.
       Skorpionen kan have en meget seksuel udstråling og udviser dybde og intensitet. Hun er typisk meget magtfuld, og kan være kontrollerende.
       Man bliver ikke så let venner med en skorpion, for de er bange for at åbne sig; indenunder den stærke udstråling er de nemlig meget følsomme og holder derfor helst folk ud i strakt arm. Skorpionen er bange for skuffelser og for at blive såret, så hun kræver en enorm tillid fra sine relationer før hun lukker dem ind. Kommer du dog først ind under skallen, får du et virkelig stærkt venskab hos en skorpion.

       Nå er du advart :)

       2

     • avatar Cecilia says:

       Marthon – ridderen i blank rustning på sin høye, hvite hest. Takk for at du i mitt fravær kommer stormende og redder meg ut av denne penible situasjonen, og så må jeg legge til at du virkelig utviser chevalersk ridderlighet når du galant avstår fra å røpe alderen min.

      Neier og takker. :)

      2

 5. avatar ghostbuster says:

  Den typiske LØVEN er kreativ, viljesterk, temperamentsfull og dramatisk.
  Løven er av natur livlig og har et stort behov for å være i oppmerksomhetens sentrum.
  Mennesker født i Løven anser seg selv som den fødte aristokrat og behandler andre deretter.
  Løven er vår tids livskunstner.
  Når løven er glad sprer de gleden over på andre, dessverre skjer det samme når de er i dårlig humør.
  Løver har lett for å påvirke andre med sin sinnstilstand.
  Løven vet selv hva som er riktig og galt.
  Løver har ikke et stort behov for å lytte til andre sine meninger, og de har i hvert fall ikke lett for å bli overbevist av andre.
  Den typiske løve tar gjerne på seg store prosjekter, men har også behov for å hvile ut mellom de store tingene.
  Løven er stolt og tiltrekkes av ting som er elegante, fargefulle, og i stor skala.

  Nøkkelord:
  – uavhengig
  – idealist
  – alltid i sentrum
  – handlekraftig
  – arrogant
  – åpen
  – overblikk
  – elegant.

  “Er dette virkelig meg” :p 😀 ?

  Du har bursdag 27. oktober, og er født i 1979!

  1

  • avatar Cecilia says:

    Løven, selvfølgelig. Det er også derfor du føler det maktpåliggende å påpeke at du vinner 1-0 over meg, og at Marthon føler det like maktpåliggende ( som den fødte aristokrat løver anser seg for å være) å komme stormende til min side for å gjenopprette min tapte ære. Altså typiske løvehandlinger, begge deler.

   Om Løven og Skorpionen i parforhold:
   Dette er en lidenskabelig kombination. Både Løven , og Skorpionen er yderst viljestærke. Løven har en sårbar stolthed, mens Skorpionen er dybt emotionel af natur, og både forlanger og giver total hengivenhed. Dette par som føler sig styrket af at være genstand for så dybe behov. Men hvis Løven giver efter for sine flirtende tilbøjeligheder, blive Skorpionen ganske overordentlig jaloux.

   det så…
   Begynner noe å demre nå?
   :)

   • avatar ghostbuster says:

    “Løven, selvfølgelig. Det er også derfor du føler det maktpåliggende å påpeke at du vinner 1-0 over meg, og at Marthon føler det like maktpåliggende ( som den fødte aristokrat løver anser seg for å være) å komme stormende til min side for å gjenopprette min tapte ære. Altså typiske løvehandlinger, begge deler”.

    Jeg kjenner igjen en hersketeknikk når jeg ser en, Cecilia- og de biter ikke på MEG 😉 !
    Jeg sier i stedet som salige Ibsen;
    “Fornærmelser blir til perler i mitt sind” 😀

    • avatar Cecilia says:

     Fornærmelser? Men det var kun konstatering av fakta… basert på din egen beskrivelse… 😉

    • avatar ghostbuster says:

     “Det er også derfor du føler det maktpåliggende å påpeke at du vinner 1-0 over meg, og at Marthon føler det like maktpåliggende ( som den fødte aristokrat løver anser seg for å være) å komme stormende til min side (…)”.

     KAN jo virke som om du tillegger både Marthon og undertegnede enkelte følelser her da… :)

  • avatar marthon says:

   Amén!
   Jeg sier som løver flest:
   Jeg bryr meg ikke en døyt om astrologi, men jeg kunne aldri tenkt meg å være noe annet enn løve.
   😉

   3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *