Tror vi på astrologi?

Det er i skrivende stund 11611 dager siden jeg ble født.

Hva annet interessant skjedde da jeg ble født?  Det er jo slikt man lurer på.  Hva gjorde for eksempel Dronning Margrethe? Kanskje hun spiste kveldsmat?  Hvis Dronningen er redd for tordenvær hadde hun nok trukket de tykke gobelinene for vinduene, men jeg vet ikke om hun er det. Kanskje hun liker tordenvær? Kanskje kastet hun et blikk ut av vinduet og et lynglimt lyste opp ansiktet hennes mens hun tørket bort litt majones  fra munnvikene? Kanskje hun skuet med takknemlig medfølelse ut over sine undersåtter og sendte gode tanker til alle som var ute og basket i uværet?  Det kunne jo tenkes at de var på jobb og tjente penger så de kunne fortsette å bidra til at hun fikk bo trygt og varmt på slottet sitt?  Dronninger er jo glade for å bo på slott. Det er der de hører hjemme.
Skjedde det noe annet spennende den kvelden også?
På Apollo Theatre i Manchester gikk Joy Division på scenen, kan jeg lese på nettet.  De fikk visst kun 30 minutter til disposisjon, på grunn av et stramt tidsskjema. Jeg hadde neppe noen slike begrensninger, men jeg hadde sikkert hastverk, allerede da.  Joy Division fikk ingen encore. Det har vi felles.
Jeg har aldri truffet noen som husker sin egen fødsel, men de fleste har nok fått den referert eller gjendiktet noen ganger,  akkurat som meg.
Det var en mørk og stormfull kveld. En kveld med lyn og torden og padder og tordivler,  og kanskje  H.M. Vejerbjerg stod i vinduet på slottet og skuet ut over sitt våte kongerike…
En perfekt kveld å melde sin ankomst på… for skorpioner.
Joy to the world…

_____

Vi måtte tilbake til Oslo for å ta farvel med Kissa og “Miss Tummy”, Kissa’s gravide kone. Det er en liten pike inni maven til Miss Tummy, en “nesten-søster” for Shaya, og det syns hun er overmåte spennende. Livets mysterium blir utforsket i hammocken på terrassen hos mamma.
– Can the baby see?
– I don’t think so, but I think she can hear us.
– Yes…
Shaya demper stemmen nesten til en hvisking.
– It’s going to rain!
– Is that a secret?
– Yes! We must not tell the baby. Maybe she won’t come out if it’s raining out here.
– Don’t you like rain?
– No. I don’t like when my hair is wet.
– I see.
– Come. We must go inside before it starts.
Hun har rett. Det er bare så vidt vi rekker å redde ettermiddagskaffen. Styrtregnet kommer plutselig og voldsomt, og Miss Tummy er svært overrasket og ser på Siv etter at vi har løpt inn fra terrassen.
– How could she possibly know it was going to rain?
– You have to ask her  … wait, Shaya? How did you know it was goin to rain?
– I felt a raindrop on my arm.

:::

It was a dark and stormy night…

Alle i familien har gjennom årenes løp fortalt meg hver sin versjon om hvordan jeg kom til verden. Det de har felles er at det var uvær da jeg meldte min ankomst, og at det var uforsvarlig å kjøre bil på den gjørmete veien, så jeg ble født på godset.
Kissa fortalte hele skolen at jeg ble født i et fjøs og tatt imot av en veterinær,  at jeg hadde svart hår og hjørnetenner, og at lynet slo ned i kirkespiret  akkurat i det jeg åpent øynene første gang.  Sånne jenter er ikke til å spøke med, sa han.
Jeg trodde faktisk lenge at det forholdt seg slik, men det var for godt til å være sant.  Det ble avkreftet av både Mogens og min far. Jeg var visst helt normal. Dessverre.
Min far tilbrakte kvelden i røkeværelset med Mogens, og drakk whisky, i følge min mor. Det har jeg valgt å tro på ettersom det er mer enn sannsynlig at min mor var til stede da jeg ble født.
Jeg ble femten år før jeg fikk vite at det var moren til Alice som var jordmor. Mamma hadde allerede to fødsler bak seg, så hun var ikke engstelig for å føde hjemme, og moren til Alice  hadde kastet seg på sykkelen og kommet med en gang hun fikk beskjed. Hun hadde hodelykt og jordmorkoffert, og solide slagstøvler.
I følge min mor var det hele fullstendig udramatisk.  Jeg kom pent og pyntelig ut  med hodet først, og hadde svart hår, velutviklede  stemmebånd og et lett forurettet blikk.
Min første ”forståelige” lyd var visstnok ”ææs”, og ble ytret på lille julaften. Det ble etter et kort familieråd slått fast at det skulle bety lys, og det ble behørig registrert som mitt første ord.  Det var etter sigende det eneste ordet jeg ytret hele det første året jeg levde, men jeg tok det altså igjen senere.  Da jeg først begynte å snakke hadde jeg visstnok svært mye på hjertet, og ytret meg i ett sett, selv i søvne.  Jeg har fått forståelsen av at hele familien var såre fornøyd med at jeg forelsket meg i en tøy-ape med rødstripete fengsels-uniform, og lot den bli gjenstand for de fleste av mine lange og komplett uforståelige ytringer. Tøy-apen het Py, og hadde påsydde øyne,  helt til jeg begynte å få tenner. Da ble den blind.  Den var min første julegave og ble min trofaste venn. Det er den fortsatt.

“You are born on the day of impulse.”

Nå, 11611 dager etter at jeg ble født, skal jeg altså få vite hvem jeg er. Mine personlighetstrekk har  blitt auto-generert av en smart datamaskin, utelukkende på grunnlag av sted og tidspunkt. Det er spennende…_____

Skorpionen er det mest ekstreme og intense stjernetegnet i sirkelen.  Skorpioner er veldig dype, intense mennesker som har langt mer under huden enn man kan se ved første blikk. Utad kan skorpioner virke kjølige, distanserte og ufølsomme , men under overflaten ligger det en ekstrem styrke, en intens lidenskap og en sterk vilje.
Skorpioner har en trang til å ville gå dypt i sine forsøk på å oppnå den totale forståelsen. De ønsker å kartlegge hver eneste detalj, og blir ofte gode etterforskere. Skorpioner er svært sosiale mennesker, men med et stort behov for å ha tid til seg selv og sine tanker. De  ser ofte ned på mennesker som forsøker å være noe annet enn de er, og gjennomskuer dem lett.  Skorpioner  oppleves ofte som mystiske og hemmelighetsfulle. Dette gir skorpioner en magnetisk tiltrekningskraft.
Skorpioner er ofte kontrollerende og manipulerende. Sårer man en skorpion sitter tilgivelsen langt inne. Skorpioner kan være svært hevngjerrige.
Rising Sign is in 04 degrees Leo.
You love to be the center of attention and you want to appear strong, confident and dominant. You are very proud of yourself, sometimes quite vain even. When all around you are bedraggled and falling apart, you look like a million bucks! Very dignified and honorable, you enjoy the power and privilege, but not the responsibilities, that come with leadership. You are very idealistic but can also be quite stubborn. Others impress you only if they have integrity (but wealth, power and influence can also turn your head). You prefer rich, elegant surroundings and possessions, and will try to acquire them as your budget allows. Physically, you are very impressive – – at your best you have a regal, charismatic demeanor and bearing.

“… and try not to be such a showoff!”

:::

Siv har sovnet på sofaen, og når hun våkner et kvarter senere er hun forvirret.
– Er det morgen eller kveld?
– Det er ettermiddag. Du har bare sovet et kvarter.
– Jeg drømte…  hvor er Shaya?
– I Afrika. Skal jeg lage middag?
– Jeg kan godt gjøre det jeg… hvis jeg husker hvordan. Hva skal vi ha?
– Ørret. De ligger på kjøkkenet og tiner.
– Fisk i dag også?
– Yupp! Fem ganger i uken. Fisk er sunt.  …du er veldig sexy når du nettopp har våknet.
– Kom hit da…
Det er fint å være tilbake i byen. Jeg trodde jeg skulle savne stillheten, men allerede etter et par timer la jeg ikke lenger merke til støyen. Det skyldes visst at jeg har lett for å tilpasse meg, i følge horoskopet.  Siv hadde med en presang til meg fra Miami;  et sort skinn-deksel til iPad. Det kan foldes til et lite triangel og brukes som støtte, slik at den kan stå på bordet som en liten skjerm. Jeg tar den med med meg, for jeg har noe å vise henne.
– Shaya er blitt ganske tynn.
– Hun har alltid vært tynn, og det er da du også.
– Har du veid henne i det siste… du har også blitt tynnere.
– Det er ikke fordi vi spiser så mye fisk, det fordi jeg ikke drikker så mye. Shaya veier søtten kilo. Det er helt normalt. Det har jeg sjekket.
– Hm.
– Jeg har gått ned nesten fire kilo på to år.  Jeg har snart ikke pupper lenger.
– Ha! Det skal du være glad for… er fisken renset?
– Mm.  Vi kan lage middag sammen…  du… tror du på astrologi?
– Ikke det jeg vet… skriver du om det?
– Nei, men jeg fikk laget horoskopet mitt i dag… jeg fikk en mail med noen linker.
– Stemmer det?
– Det var det jeg tenkte å spørre deg om… om jeg er sånn som jeg skal.
– Hvordan skal du være da?
– Sjalu?
– Er du det?
– Litt kanskje, en gang i blant.
– Hva mer?
– Er jeg mistenksom?
– Det har jeg ikke merket.
– Manipulerende?
– Hvordan kan jeg vite det? Hvis du manipulerer meg er du så flink at jeg ikke merker det. Gjør du det?
– Jeg tror det egentlig gjelder mot andre enn dem man er sammen med…
– Da får du vel egentlig spørre de andre?
– Er jeg sta?
– Oh yes!  Skal vi lage middag?
– Vent.  Se her… jeg har nemlig sett på deg også.
:::

Fiskene er de visjonære. De er mystikere og drømmere. Fiskene har ingen fast substans, og lever i en evig flyt av forandrende følelser. Fiskene er sensitive, omsorgsfulle og hengivne, men de er også hemmelighetsfulle og reflekterende, ofte med en religiøs hengivenhet, og kan lett henfalle til virkelighetsflukt. Fiskene har en komplisert mystisk natur, og flyter heller med livets strømmer enn å kjempe i mot. De er svært kreative når de blir inspirerte, men faller lett inn i et mønster av selvdestruktive tanker og kan lett synes synd på seg selv når de møter motgang. Fiskene kan ofte trenge en sterk partner som leder dem på rett spor.

:::-::

– Hm…
– Kjenner du deg igjen?
– Ikke så veldig.  Syns du det ligner på meg?
– Du tror ikke noe på det?
– De vil alltid finne noe som stemmer.  Astrologi er big business i USA. Du kan få stillet horoskop for alt mulig, til og med for å finne ut når det gunstig å stifte et firma eller inngå en avtale, eller for hunden din.
– Men planetene veier jo noe? Det er flo og fjære i et vannglass, så da er det vel det inni oss også?
– Jo, men det er en rent fysisk påvirkning.  Hvordan skal en planet kunne gjøre deg mer nærtagende liksom?
– Kanskje de forskjellige planetene stråler noe helt spesielt?  Jeg vet ikke…
– Hva skulle det være?
– Noe vi ikke vet hva er… det er mye vi ikke forstår… som hvordan hunder kan vite at eieren kommer allerede et kvarter før han kommer… kan den høre hvem som er på T-banen tror du?
– Det der er aldri bevist.
– Kan det ikke finnes noe man ikke kan bevise?  Hvorfor kan ikke de forskjellige planetene ha en slags stråling som vi ikke vet hva er, og så virker det på forskjellige deler av hjernen vår? Kanskje mest akkurat når vi blir født, fordi skallet er så tynt?
– Og hvilke stråler er vi ikke har oppdaget?
– Det vet vi jo ikke hvis vi ikke har oppdaget dem ennå?  Det finnes jo dimensjoner vi ikke har oppdaget?
– Det er også bare teorier da…
– Det er mye morsommere å tro enn å tvile.
– Akkurat det har du helt rett i.
– Men du tror altså ikke noe på det?
– Nei.
– Neivel.   Jeg har forresten sjekket om vi passer sammen også.
– Gjør vi det?
– Er det så interessant da?
– Det er det vel! Få se…


“Skorpionen/Fisken: Partneren, som er født i Fiskens tegn, har en god fornemmelse for ditt følelsesliv. Du behøver nok ikke forklare  hvordan du har det, for det vet din partner godt. Forholdet rommer den store fordel, at din partner intuitivt fornemmer, hva som sårer deg, og omvendt. Baksiden er  at forholdet fullstendig kan bli basert på omskiftelige følelser og stemninger, så den praktiske siden av tilværelsen kommer i bakgrunnen. Sexlivet vil være påvirket av deres følelsesmessige tilstand. Når dere er i balanse med dere selv og hverandre, vil det fungere godt. I motsatt fall vil det fungere dårlig.”

Pisces & Scorpio –  the official site.

“Great love, security, passion, loyalty, devotion and faith; almost everything divine in love and relationship will occur between these two. The only downside in the relationship will come in form of possessiveness on part of both and this needs to be controlled to make the relationship great and vibrating.”
::::
Men, det gjelder visst bare for heterofile…

:::

–  Thank God for Lestrology:

Ups -> Dedicated, Easy Going
Downs -> Procrastinating, Sneaky

::::
Both of these women tend to be secretive and it’s this sense of mystery that keeps them both interested in each other. No matter how much they argue about how they keep one another in the dark, they get turned on by it. They may however fall victims to sadistic mind games which can become a dangerous and bad choice of foreplay for them. But if they can restrain from becoming sadistic they may have fun role playing in bed. The problem here is both girls fear rejection. If you women talk to each other about your darkest fantasies, maybe you will find that your girl is willing to do just about anything you want. You have an intense love but need to communicate and learn not to be so judgmental with your girl. When it comes to sex you will learn that trust can open a whole new realm for you.

:::

Det er visst bare å lete til man finner noe som passer… eller noe som ikke passer, alt ettersom hva man leter etter… akkurat som med alt annet i livet.  Jeg ser på Siv mens hun leser og ser at hun smiler litt en gang i mellom. De lange fingrene hennes stryker fort over skjermen for å bla videre i teksten. Trenger vi egentlig noen til å fortelle oss om vi passer sammen eller ikke?  Jeg har aldri vært sammen med noen så lenge. Savner jeg egentlig noe i forholdet vårt? Er det noe jeg ville hatt annerledes?
– Hvordan skulle jeg vært hvis du fikk lov å gjøre meg akkurat slik du ville ha meg?
– Akkurat sånn som du er.
– Er det ikke en eneste liten ting du ville forandret på?
– Nei… jo forresten, kanskje èn ting.
– Hva da?
– At du spiste litt mindre fisk!
– Dust!
– Hvorfor spør du, forresten?  Ville du forandre noe hos meg?
Ville jeg forandret noe hos henne?  Hun pleier alltid å pusse tennene i dusjen, og så kaster hun tannbørsten i vasken når hun er ferdig. Hvis hun ikke bommer. Da blir den liggende på gulvet helt til jeg setter den i tannglasset hennes som hun aldri bruker.  Hun tar dynen min om natten hvis hun fryser, og setter alarmen til en halv time før hun trenger å stå opp. Hun legger CD-ene på hyllen i stedet for å legge dem tilbake i coveret,  og lar skoene ligge igjen der hun sparker dem av seg. Hun glemmer å sette melken tilbake i kjøleskapet og roter på soveværelset… og stjeler trusene mine når hun ikke har noen flere rene selv…
– Nei.

– Mamy, I’m hungry!
– Vi skal lage mat nå.
– Jeg vil ha pølser.
– Vi skal ha ørret. Det liker du?
– No!  Ikke når den ser på meg.
– Ser den på deg?
– Yes. Den så på meg da jeg var på kjøkkenet… what are you doing?
– Vi bare ser på noe…

:::


Name: Shaya
June 9 2008
9:06 PM Time Zone is EDT
Miami, FL
Rising Sign is in 02 Degrees Capricorn
It is important that you have abundant parental support as a child so that you do not feel lonely and isolated as an adult. Generally, you have a good, earthy sense of humor that can carry you through when times really do get tough. You love the external, kaleidoscopic aspects of life, but you tend to avoid (and even fear) deep, close emotional involvements.  You get quite listless when things around you become static and dull, but your excitement returns whenever you are stimulated by a new idea.

:::
– Vi kan ha is til dessert, det liker du?
– Yes.
– Gå og vask hendene dine, så kan du hjelpe oss så lage middag,  da går det fortere, okei?
– Yes.

OBS:  Nesten alle bildene her blir større hvis man klikker på dem, så dere som har interesse av det kan altså se både horoskopet og de andre  illustrasjonene mine i mye bedre oppløsning.

::::

3
 
 
 
 
This entry was posted in Tekst. Bookmark the permalink.

53 Responses to Tror vi på astrologi?

 1. avatar jadajada says:

  hei Cec….
  nå er ikke jeg vi.. men til overskriften er svaret nei.
  altså – månen virker inn på jorden – men derifra……
  temmelig skeptisk… nå skal jeg lese innlegget :)

  • avatar Cecilia says:

   Bakgrunnen for innlegget er at jeg mailer litt med en jente som skriver en oppgave om astrologi, og hun ga meg noen linker som jeg fulgte. Som du sikkert ser, så er jeg ingen astrologi-fan selv heller, men jeg må innrømme at jeg syns det er fascinerende at ukjente mennesker som er opptatt av dette faktisk klarer å “gjette” stjernetegnet mitt på første forsøk, bare etter å ha truffet meg en kveld i et selskap eller rundt et cafe-bord.

   Det er veldig mange som virkelig tror på astrologi, selv seriøse og “fornuftige” mennesker. Og det er jo litt rart…

   • Lisens Lisens says:

    Det finnes ikke det spor rart. Jeg kunne tippe du var skorpion men jeg har ikke truffet deg og jeg skjønte ikke helt av “tegningen” hvor du har ascendanten: Vekten? Et horoskop kan si veldig mye om en person og jeg har skremt vettet av mer enn en ved å “vite” ting om dem. Men da må det være helt nøyaktig helst på min.
    Jeg er vekt med 5 planeter i skorpionen + ascendanten der. Vi har en nifs intuisjon og er ofte opptatt av nettopp det okkulte og de dypere meninger med livet. og er det noe jeg syns du er opptatt av er det å gå helt inn i tingene, enten det er det ene eller det andre som interesserer deg. Med lidenskap!
    God helg, fikk gjester nå :)

    • avatar Cecilia says:

     Hei.
     Ascendanten er løven. “Rising Sign is in 04 degrees Leo.” osv… “Rising sign” er bare en annen betegnelse på ascendant.

     De fleste bildene skal bli større og lettere å se hvis du klikker på dem. Jeg burde nok opplyse om det i innlegget.

     Joda, jeg liker å komme til bunns i ting. Det er jo da man får det rette bildet. :)

 2. avatar jadajada says:

  i etapper dette, Cec….
  *ikke enkelt alltid ellers uten å printe ut og ta med på senga med penn *

  jeg ble født under en fotballkamp på nærmeste stadion – og det haglet – den 28 mai…
  det er det jeg vet … slik sett…..

 3. avatar jadajada says:

  me and Shaya are Twins :)

 4. avatar jadajada says:

  which means ….. we should be somewhat alike ??? or……

  I doubt it… :)

 5. avatar jadajada says:

  da kan vi gå til astronomien – de avviser jo dette som tull…..

 6. avatar jadajada says:

  la meg si det slik – jeg forkaster intet med 100 % sikkerhet
  jeg kaller meg selv en åpen skeptiker når det gjelder det meste –
  med trykket på skeptiker

  • avatar Cecilia says:

   Alle vitenskaper avviser astrologi som tull, og det er det jo også, vitenskapelig sett. Men vitenskapen kan heller ikke forklare hvorfor hunder går til døren og begynner å logre i opptil et kvarter før det kommer noen…

   Men, å tro er mye morsommere enn å tvile :)

 7. avatar jadajada says:

  og hvorfor har jeg da landet mest på det ene, spør du….
  fordi det etter mine oppfatninger er mest riktig – for meg også….

  • avatar Cecilia says:

   Tvillingene symboliserer kommunikasjon, ord, tanker, informasjon og nysgjerrighet. Tegnet kombinerer luftens mentale evne, den bevegelige egenskapens tilpasningsdyktighet og den maskuline rasjonalitet, med Merkurs behov for å formidle. Dette er et stjernetegn som har objektivitet og tenker rasjonelt. For at en Tvilling skal ha det bra, må det skje mye, ofte og vitebegjærligheten må stadig utfordres.

   Tvillingene symboliserer formidling, nysgjerrighet, vitebegjærlighet, snakkesalighet og tosidighet. Søsken, naboer og nærmiljø er også knyttet til tegnet. Bøker, blader, bibliotek og faktakunnskap kobles til Tvillingene. En Tvilling kan litt om mangt og slipper aldri opp for diskusjonstemaer.
   :)

 8. avatar jadajada says:

  og dette skulle da passe på meg – og bare oss tvillinger ? :)

  • avatar Cecilia says:

   I don’t know. Du skal jo altså vite litt om alt, så da vet du kanskje hva som stemmer :)

   Det geniale med astrologien er nettopp dette med at alle kan finne noe som stemmer. “Gi meg din adresse og jeg skal si deg hvor du bor. ”
   “Fiskene kan regne med litt ekstra oppmerksomhet i mars, muligens vanker det en uventet presang”
   Og så har man jo alltids ascendenten å ty til… i tilfelle :)

 9. avatar sjalle says:

  Selvfølgelig tror jeg på astrologi, særlig denne :)

 10. avatar carpediem says:

  Jeg tror på det, etter et relativt langt liv ser jeg at det med personligheter stemmer veldig godt med stjernetegnets beskrivelse.. og passer ikke stjernetegnets beskrivelse, så har vi jo alltid en ascendant i stjernetegnet som kan ha forstyrret det hele! 😉

  Jeg må også ta innlegget ditt litt stykkevis.. nå har jeg kommer gjennom første kapittel…

 11. avatar jadajada says:

  har man her tatt hensyn til at gps-koordinater visstnok flyttet litt på seg uner jorskjelvet i japan…..

 12. avatar sjalle says:

  Kanskje astrologien er en forløper til psykologien. Jeg mener… som et referansesystem for å forstå og forklare menneskelig adferd 😛

  • avatar Cecilia says:

   Hehe :)

   Henryk Jawa (en tsjekkisk urmaker fra Pdunkj (forøvrig kreditert som perpendikulærteoriens far)) ble diagnostisert med spontan-mental-gastroøsofagealt syndrom, noe som medførte ukontrollert ventrikkeltømming i øvre øsofagus dersom han ble utsatt for fornuftsstridig argumentasjon, allerede i senmiddelalderen. Leonorella Leibowitz kjente maleri, “Der Psyche Pelp” sies å være basert på en observasjon av Henryk Jawa under et spontant utbrudd ved erkebiskop Viltgref van der Über’s takketale etter inaugurasjonen ved St. Helena Hospitalkirche und Parapsykologisches Institut i Wenk , 1394. Det sies at Henryk Jawa av ren høflighet kastet opp inni ansiktet, og at det er derfor han fremstår som sprekkeferdig ( ikke ulikt Carl I Hagen) i Leonorella Leibowitz berømte tolkning.

   Selv stiller jeg meg skeptisk…

   • avatar marthon says:

    Leste jeg ikke her forleden av Oslo Vest har Norges høyeste forbruk av GHB. Eller hva er det du har tyllet i deg i kveld for å gulpe opp dette om Henryk Jawas ukontrollerte ventrikkeltømming?

    Jeg mener nå fortsatt at du ville ha stor glede av å se nærmere på bøkene til Woody Allen, f.eks. essayet “Lovborg’s women considered”, hvor han tar for seg de sterke kvinnefigurene i skuespillene til den store skandinaviske forfatteren Jorgen Lovborg (opprinnelig Lövborg, fram til han valgte å fjerne de to prikkene over o-en og plassere dem over øyenbrynene). Faren Nils Lövborg, hadde stilling som menneskelig kanonkule ved et sirkus hvor moren var trapesartist. Det sa pang da de to møttes – femten meter over manesjen, og de var faktisk gift allerede før de nådde bakken. Men bitterheten kom etter hvert krypende inn i ekteskapet, og før unge Jorgen var seks forekom det daglige skuddvekslinger mellom foreldrene, noe som satte spor i et sensitivt kunstnersinn.

    I ett av de mer kjente skuespillene, ”While We Three Hemorrhage” (engelsk tittel), blir vi kjent med ansjostrener Moltvick Dorf, hvis verden raser sammen da han får vite at det er broren, Eyeowulf, som har arvet farens unevnelige sykdom. Moltvick Dorf går til sak, og hevder at det er HAN som har rett på sykdommen, men taper. Vi går deretter inn mot slutten av dialogen med den vakre, men arrogante, skuespillerinnen Netta Holmquist i akt 2:
    ”Dorf: Hva foreslår du?
    Netta: Ingenting som ikke tusenvis av koner ville ha gjort for sine menn. Jeg mener, å legge Eyeowulf i lake.
    Dorf: Foreslår du at jeg skal sylte min egen bror?
    Netta: Hvorfor ikke? Hva skylder du ham?
    Dorf: Men Netta, er det nødvendig med slike drastiske tiltak. Kan vi ikke bare la ham få beholde fars unevnelige sykdom? Kanskje vi kunne inngå et kompromiss. Kanskje han i alle fall kunne la meg få ha symptomene?
    Netta: Kompromiss? Ha! Den besteborgerlige mentaliteten din gjør meg syk! Å Moltvick, jeg kjeder meg slik i dette ekteskapet … (med forakt:) Jeg skal fortelle deg noe som bare jeg og moren din vet om. Du er en dverg!
    Dorf: Hva?
    Netta: Alt i huset har blitt tilpasset til din høyde. Du er bare én meter og tyve.
    Dorf: Nei! Nei! Smertene kommer tilbake!
    Netta: For en pyse!
    Dorf: Netta, Netta, åpne vinduslemmene …
    Netta: Jeg skal lukke dem.
    Dorf: Lys! Moltvick trenger lys …”

    Forholdet mellom Moltvick og Netta reflekterer selvfølgelig Lovborgs ekteskap med Siri Brackman, en skuespillerinne som var en uutømmelig inspirasjonskilde for ham i de åtte timene ekteskapet varte.

    Men … hva er det Woody Allen parodierer her – bortsett fra Ibsen og Strindberg og stereotypier om skandinavisk litteratur og lynne? Jorgen … Lov … borg? Er det ikke en navnelikhet her med en forfatter som bl.a. er kjent for sin surrealisme og sine litteraturanmeldelser av fiktive verker? Det slo meg her for noen dager siden. Tilfeldig? Neppe.

    • avatar Cecilia says:

     (Dette ble skrevet i natt)
     Oslo Vest har vel Norges høyeste forbruk, av det meste. Men det eneste jeg går på i natt er grønn te, og det kan jo også ha en litt ”oppkvikkende” virkning. (Jeg går altså ut fra at du tenker på narkolepsimedisinen og ikke Gro Harlem Brundtland’s samlede memoarer)
     På Valkyrie Plass er det forbausende stille og bare 11 grader (pluss), og jeg sitter og illustrerer dagboken min og kikker innom bloghog i ny og ne.
     Og så har det plutselig kommet en lang kommentar fra både Geitost og Marthon, nesten samtidig. O lykke! Da må jeg selvsagt lese…
     Og så blir jeg sittende og tenke litt på Woody Allen, denne mystiske lille mannen med den merkelige fremtoningen, som jeg rett og slett ikke klarer å like.
     Jeg har jo tidligere uttrykt en slags aversjon mot Woody Allen, men det går kun på den særdeles manierte fremstillingen av rollefigurene han spiller. Jeg liker jo de filmene hans hvor ikke selv spiller hovedrollen. Wicky Christina Barcelona (eller noe sånt) syns jeg var veldig fin, og særlig det at han hadde lagt handlingen til Barcelona likte jeg, for det har vært en av mine favorittbyer ganske lenge.
     Men bøkene hans kjenner jeg ikke, og dette høres absolutt morsomt ut. Nå skal det vel nevnes at Ibsen og Strindberg står ganske lagelig til for hugg i vår tid, og flere av Ibsens tekster er jo allerede lett parodiske, sett med dagens øyne. Disse drastiske og overmåte velreflekterte kvinnene fører jo også et ganske teatralt språk.
     Og så kommer du trekkende med en teori som bare er helt vidunderlig, og selvfølgelig (tenker jeg) har du helt rett.
     Og så kommer neste tanke: Er det egentlig mulig å parodiere Borges?
     Jeg mener selvsagt ikke at WA prøver på det, jeg tror nok snarere det er en hyllest fra hans side. Men tanken er interessant.
     ….
     Vel… det var så langt jeg kom i natt. Det var innbruddsforsøk hos naboen, og alarmen gikk…
     Jeg tror det var noe mer jeg hadde tenkt å skrive, men det er helt borte nå .

     God helg :)

    • avatar Cecilia says:

     Jo. Nå husker jeg hva jeg skulle si…
     Henryk Jawa.

     Jeg har vært på fjellet og hatt en slangeklemmedialog med Bjørn, en hyggelig service-mann, og så traff jeg ham igjen, på cafè, og da fortalte han om sønnen sin som ikke ville vise at han var syk på julaften, (for da måtte han sikkert legge seg) så han kastet opp inni ansiktet og håpet at ingen ville se det. Han fikk lov å være oppe.
     Det var akkurat det jeg skrev om i dagboken min da jeg fikk kommentar fra Sjalle. Kommentaren fra Sjalle er intern humor og er et humoristisk stikk til meg, ettersom vi har hatt en spennende diskusjon om Breiviks ondskap gående i noen uker på bloggen hans, så jeg tenkte han kanskje syns det var morsomt å få et absurd svar.

     Såh! Det var godt å få det ut…
     :)

     • avatar marthon says:

      Takker for gode svar!
      Som du vet lar jeg meg veldig lett forføre av den frodige fantasien din.
      Jeg har strevd litt med å sortere noen tanker og formulere dem for meg selv. Noe av dette angår ting du skriver om. Det er mulig jeg vil gjøre det tilgjengelig ett eller annet sted på ett eller annet tidspunkt …

      • avatar Cecilia says:

       Du har alltid mange spennende tanker å by på, og jeg syns det er veldig inspirerende å lese kommentarene dine. Det er mange som leser kommentarfeltet mitt som påpeker kommentarene dine og de mange morsomme dialogene vi har hatt. De skriver det ikke her, men jeg får ganske mange mail, og det har økt etter at jeg stengte kommentarfeltet for uinnloggede.
       Jeg har vurdert å åpne det igjen, men når jeg ser hvor mye spam det er på vgb, så er det ikke akkurat fristende.
       Hvorfor ikke ha en blogg her? Du trenger ikke gjete den eller la den bli noen forpliktelse, bare et sted å drodle litt. Jeg hadde likt det. Det koster 300 kr året, og det er 4 pils på uterestaurant. (kr 97.- for 0,5 på Aker Brygge, men hvem vil vel dit…)
       :)

 13. avatar sjalle says:

  øhhh …. ukontrollert ventrikkeltømming – altså at han dreit på seg ?

 14. avatar geitost says:

  ” Maybe she won’t come out if it’s raining out here.”
  Shayas omtanke for den lille piken er forbausende.
  Men jeg lurer på om det er nettopp en overtolkning fra meg, eller om hun har allerede lært sin framtidsrolle som kvinne i samfunnet, nemlig den stillingen å måtte ta vare på andre ?
  (I hvertfall, jeg tviler at hun har blitt påvirket av hverken gener eller planeter.)
  God helg.

  • avatar Cecilia says:

   God morgen!
   Shaya har sin egen logikk og ser ofte helt andre koblinger enn oss andre.
   Vi har en samtale hver kveld hvor vi oppsummerer dagen hennes, og jeg skriver alltid ned samtalene våre etterpå. Og jeg kan se at det gjennomgående temaet hennes faktisk er omtanke for andre. Nå er det selvfølgelig lett å tolke inn sin egen mening dersom man leter etter et mønster, men dette er så tydelig at jeg ikke er i tvil. Det er alltid hun som velger hva hun vil snakke om, og jeg stiller bare de to samme spørsmålene som hun har fått hver eneste kveld siden hun så vidt kunne snakke: “Har det skjedd noe i dag du syns var dumt?” og “Hva var det fineste du opplevde i dag?”

   Hennes fremtidige rolle som kvinne… Det er et langt perspektiv. Du bruker ordet “måtte”, noe som indikerer en slags nødvendighet eller i verste fall tvang. Et engelsk forskningsprosjekt (jeg har ingen link) har konkludert med at de fleste barn går inn i kjønnsrollene sine helt naturlig. De velger leker og viser forskjellig adferd, etter kjønn. Så kanskje vi ikke “må” bli omsorgspersoner, kanskje vi “er” omsorgspersoner helt fra vi blir tildelt kjønn?

   ” Maybe she won’t come out if it’s raining out here.”
   Jeg smilte da jeg hørte henne si det, for det er ganske typisk henne å tenke på den måten. Vi skal nok ikke tillegge henne de edleste motivene, for jeg tror hun tenkte litt på seg selv også. Hun gleder seg virkelig til å få en “nesten-søster” som vi kaller det. Babyen han høre, da er det best å snakke lavt, for det ville jo være synd om hun valgte å bli der inne fordi hun fikk høre at det regner så mye her ute. En ganske morsom logikk egentlig, og ganske typisk Shaya. Hun kommer med noen perler i blant.

   Det er et bevisst valg at jeg har holdt henne litt unna bloggen min i det siste. Hun begynner å bli stor og har krav på å få ha privatlivet sitt i fred. Jeg har også holdt det meste av mine personlige betraktninger om henne utenfor dagboken min siden jul, og skriver om henne i en egen bok som bare er hennes. Så kan hun selv velge hva hun vil gjøre med den senere.
   Det tror jeg er riktig, særlig når det gjelder personlige ting som reaksjoner og adferd. Helt uskyldige ting, som i dette innlegget, passerer. Det er det ingen som kan utnytte eller bruke mot henne på noen måte senere.

   Jeg ble litt distrahert av andre ting i natt, men det var veldig hyggelig å få kommentar. Tusen takk. :)

   Ha en flott helg!

   • avatar geitost says:

    “Måtte” eller enkelt “være” en omsorgsperson ?
    Du har selvfølgelig påpekt det jeg lurte på om. Faktisk, før jeg leste dette innlegget, hadde jeg nettop lest en artikkel om den 22. juli. Mannen som hadde skrevet den, uttrykte sin optimisme for framtiden på grunn av oppfatningen til en 8 år pike, som hadde sagt til ham at hun ville gjøre noe, når hun blir stor, og jobbe “for å bry oss for hverandre”. Og jeg tenkte (var det dumt fra meg ?) : 8 år ! så ung, og allerede oppmuntret å tenke på denne voksen hunkjønnbestemt måten !
    Så kom Shayas fin tanke. Bare 3 år… Og den bare fikk meg tenke på den sosiale pressen små barn som Shaya har allerede mottatt fra samfunnet rundt omkring dem.

    “Vi er hva vi gjør med det som andre vil at vi skal være.”
    Det er hva jeg tenker, spør du meg om astrologi.

 15. avatar argus37 says:

  Jeg gjør det short n’ sweet og forholder meg til overskriften:
  NAH !!!

  Det er ingen som helst logikk i at stjernes stilling på himmelen i fødselsøyeblikket skal ha noen som helst innvirken på et menneskes utforming, legning eller evner gjennom et langt liv.
  Vi kan jo i mange tilfeller ikke engang måle stråling (knapt nok lys) fra fjerntliggende stjerner her på jorden og kanskje har de ikke engang vært synlige fordi jorden har vendt den gale siden til.
  Et menneskes evner og interesser etc. er et produkt av oppvekstmiljø, venner, skoler og utdannelse, jobb og erfaring gjennom livet. Ikke minst valgt livspartner.

  Tror ikke en døyt på hverken spåmenn/koner, astrologer eller andre som mener å vite noe i sakens anledning (særlig ikke mot betaling!)

 16. avatar argus37 says:

  Det er bare sånn jeg er 😀

 17. avatar sirenia says:

  Vitenskap er også tro, vitenskapstro,
  og noen vitenskaper feks scenarioforskning baserer seg på mer enn tall og tørre fakta.
  Så jeg tror på mye jeg,
  både vitenskap, usynlige krefter oa ikke beviselige vesen :)

  • avatar Cecilia says:

   Jepp!
   Og så er det ganske morsomt å tro, for da er det så mye som blir mulig. Tro kan jo flytte fjell. Vitenskapen kan bare bore seg gjennom… :)

 18. avatar livesol says:

  Hei, Cecilia.
  Jeg har lært at man skal si gratulerer med dagen på 1. mai. :)

  Dette innlegget burde jeg ha kommentert for lenge siden. Jeg har lest det men bare glemt å kommentere. Idag har jeg tatt meg fri og ligget på sofaen og lest mange av innleggene dine. Det var da jeg oppdaget linken til dette innlegget. Jeg syns du har lært deg mye.
  Det blir stilt horoskop for de underligste ting. Bl.a. brukes astrologi for å finne ut når det er best å starte et firma. Hva med 1. mai, har jeg tenkt og så har jeg sjekket hva som kan sies om denne dagen:

  1. mai-dagen er meget sta, solid, stødig og tålmodig. Denne dagen har bestemt seg og skifter aldri mening. Dagen blir sjelden sint, men dersom den gjør det så blir det en eksplosjon. 1. mai liker seg best alene og er glad i blomster.

  Slett ikke verst :)

  Ønsker deg en flott 1. mai.
  Klem fra Live :)

  • avatar Cecilia says:

   “Denne dagen har bestemt seg og skifter aldrig mening. ”
   Det trenger man kanskje ikke være astrolog for å slå fast :)

   Jeg må nok tilstå at interessen for astrologi nok var et lite blaff akkurat mens jeg drev research til dette innlegget. Men det var interessant å se hvor mye som stemte.

   Klem tilbake. Hyggelig at du er innom og leser. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *