Rødt hjerte. Filmanmeldelse

Nådeløs flukt

Gimle kino hadde ikke mye å by meg da jeg ankom festpremieren på ”Red Heart – Rødt Hjerte”:  Jeg fikk lov å kjøpe et glass hvitvin i baren.  Det var kanskje ikke så rart, for filmen har økonomisk sett hatt en vanskelig fødsel og en like vanskelig oppvekst. Selv om filmen er norsk, har den altså ikke kvalifisert seg til å komme inn under støtteordningene. Den er nemlig filmet utenfor EU, og da får den ikke støtte. Hva slags fordekt proteksjonisme er det?  Skal vi ikke støtte produksjoner hvis vi risikerer at litt  av pengene brukes utenfor EU? Snakk om kulturpolitikk!
Hvis man ser på det som er laget av norske filmer i det siste ville jeg trodd konsulentene hadde jublet over å få lov til å støtte denne filmen. Det er absolutt den beste norske filmen som har hatt premiere hittil år.

Halkawt Mustafa`s debutfilm, hadde rikelig å by på:
Filmen er i sin helhet skutt i Nord-Irak. Første del av filmen foregår i en liten landsby og i det utrolig mektige landskapet den omringes av. Vi møter Shirin og  Soran som er hemmelige kjærester, men planlegger å gifte seg. Så dør moren til Shirin, og da oppstår problemet:  Faren vil ha seg ny dame.  Men da må det forhandles, og Shirin blir  betalingsmiddelet. Hun må gifte seg med den gale broren til farens utkårede., ellers blir det ikke noen dame på faren. Gjennom en scene som for mange i Norge sikkert vil virke litt merkelig, tvinger faren Shirin til å godta det, og i en tragikomisk seremoni forrettes ekteskapet av en blind mulla som ikke kan se hvor galt det er. Symbolsk?  Det er neppe noen spoiler om jeg forteller at Shirin blir bortført av Soran på brullupsnatten… til jubel blant de kurdiske tilskuerne. Og dem var det en del av i salen.
De flykter på Sorans motorsykkel og drar til Erbil, som er den kurdiske hovedstaden. Erbil er en storby, og resten av filmen foregår der.  Hva som skjer der skal jeg ikke røpe for mye av, bare at det nødvendigvis blir problemer.

Foto: Kjell Vassdal

Halkawt Mustafa har laget en vakker og rørende film basert på kurdiske tradisjoner. En film om dobbeltmoral og korrupsjon, og ikke minst om det tragiske kvinnesynet som fortsatt preger måten kvinner blir behandlet på. For oss kan det til tider virke som om han har valgt å gjøre noen uforståelige fortellermessige grep, men kurdere jeg snakket med etterpå sa at det er sånn det er. Mange jenter tør ikke flykte fra sin far, selv om han er i ferd med å drepe henne og hun med letthet kunne løpt fra ham.  Hvor skulle hun løpe?
Det er en sterk og realistisk film., komplett fri for digitaleffekter. Den er vakkert fotografert og har overraskende troverdige skuespillere. Fin og ujålete lyd med klar og distinkt dialog.
Det eneste som irriterte meg litt med denne filmen var tekstingen.
Den har noe hjelpeløst litterært over seg og mangler muntlighet. Men det verste er at den har så dårlig timing.  Poengene kommer ofte på skjermen lenge før de blir sagt.  Det er mulig jeg er litt sær, men for meg har scenen spilt seg ut når jeg har fått poenget. Litt bedre timing kunne man godt ha kostet på seg,  og gjerne også litt mer kreativitet i språket.

Halkawt Mustafa er en ung mann på 26 år. Jeg tror vi kommer til å få se mye fint fra ham i tiden som kommer. Så får vi bare håpe han blir gitt støtte til sin neste film, selv om han velger å filme utenfor EU. I mellomtiden håper jeg riktig mange ser denne filmen.

Etterpå var det fest på BAR i Bygdøy Allè.  Den vil jeg ikke si så mye om  nå  😉

 
 
 
 
This entry was posted in Film. Bookmark the permalink.

14 Responses to Rødt hjerte. Filmanmeldelse

 1. avatar Lilleyam says:

  Hmmm….. Jeg er ikke noe filmmenneske, men denne filmen fikk jeg faktisk lyst å se :)

 2. avatar sjalle says:

  Det høres ut som en film å se. For min del blir det vel på dvd når den tid kommer. Ligger på etterskudd, også på dvd-siden. jaja.

  • avatar Cecilia says:

   Det er en tankevekkende film.
   Det er også tankevekkende at en norsk film som faktisk kan medvirke til større forståelse i invandrerdebatten nektes statlig støtte.
   Denne filmen bør ses på kino, eller i hvert fall på blue-ray. De utrolig vakre bildene fortjener best mulig kvalitet. :)

 3. avatar LeylaM says:

  Denne filmen høres fin ut, fikk lyst til å gå på kino nå jeg :)
  Her går det mye i DVD-filmer, så jeg tenker vi ender opp som sjalle jeg :) Men selvfølgelig er jo det å se en film på kino helt spesielt da :)

  Ha en flott dag Cecilia :)

 4. avatar Cecilia says:

  Ser at den fikk terningkast 4 i dagbladet.
  http://www.dagbladet.no/2011/04/28/kultur/film/filmanmeldelser/anmeldelser/16316983/

  Anmelderen har reagert på det samme som meg: Det er noe som virker litt ulogisk i et par scener.
  Det fikk jeg en forklaring på da jeg spurte, og det burde en erfaren filmanmelder med en hel avisredaksjon i ryggen ha klart og skaffe seg også.

  Men jeg er ganske enig med terningkast 4.
  Jeg ville gitt 7 på en skala til 10.

 5. avatar Lise M says:

  Takk for flott anmeldelse. Håper å få den med meg når jeg tar meg en tur til Norge neste uke. Så lenge må den vel få være på plakaten. Sist gang jeg så en kurdisk film var det “En tid for fulle hester”. Nydelig, men den gikk så kort tid at innen jeg hadde rukket å spre budskapet om en god og annerledes film på kino, var den allerede tatt av plakaten.

  • avatar cecilia says:

   Regner nok med at den i hvert fall holder seg på kino i et par uker. De bytter vel filmer på torsdager eller fredager, så det er nok litt avhengig av besøket denne helgen.

   Takk for kommentar :)

 6. avatar Toffee says:

  Bare Gimle kino er en opplevelse i seg selv spør du meg.. Det var nesten naboen min tidligere, og gud vet hvor mange sære, men sjarmerende filmer jeg har sett der :)

  • avatar Cecilia says:

   Gimle er flott! Det er litt for mye bass der, men kinoen er veldig fin. Og filmene er som regel spesielt utvalgte for Gimle. Jeg forsøker å få med meg det meste som vises der.
   Du har en fin blogg som jeg ikke får kommentert på :)

 7. avatar Aktmodell2 says:

  Skal se den! Flott når en troverdig anmelder anbefaler filmen! For du er troverdig, Cecilia?

  • avatar Cecilia says:

   Sjekk selv.

   Nei. Troverdig er jeg ikke. Det er det siste jeg vil ha sittende på meg. :)
   Filmen er viktig i den forstand at den skildrer holdninger vi i Norge har vanskelig for å identifisere oss med.
   Det er ikke en Hollywoodfilm med happy end.

   • avatar Aktmodell2 says:

    Troverdig trodde jeg vel egentlig ikke at du var, nei! Beklager at jeg i det hele tatt nevnte noe så hinsides!

    Forøvrig vil jeg tro at filmen passer bra inn i mine tanker om kvinner i den muslimske verden. Har du lest mitt innlegg om fedre som selger sine døtre? Om ikke, ta en titt! Les gjerne boken! Jeg skrev også noe på Sjalle sine sider i forbindelse med koranbrenning og Jonas G. Støre for noen uker siden.

    Gleder meg til å se filmen, skal prøve å lure med meg kona på kino.

    • avatar Aktmodell2 says:

     Du sa forresten noe forleden om å skaffe en avatar for å få mer publisitet. Er vel stort sett bare ett navn som går igjen i kommentarfeltet på min blogg, og det er Cecilia. Takk :-) Vil vel tro at mine innlegg kun er for spesiellt interesserte. Kan se av blogg-statistikken at det til tider er noen innom, men få som kommenterer. Er nok litt sært å skrive en blogg om nakenhet som ikke handler om sex. De som er ute etter den slags vil nok flykte skuffet fra min side, og de som ikke er ute etter det vil også flykte for de vil vel tenke at jeg er en sånn som de jeg nevnte i den første gruppen.

     Uansett, jeg vill ikke endre vinkling bare for å få publisitet og kommentarer. Jeg vil at bloggen skal speile meg og mitt liv som aktmodell, så får de som vil kommentere og de andre får bare flykte. Dette er meg, sånn som jeg er. Heller ensom og meg enn populær og en annen.

     Hmm. Kanskje jeg burde skrive dette på bloggen min isteden………

     • avatar aktmodell2 says:

      Da var kvinnen og jeg på Saga i kveld og så på Rødt Hjerte. Gripende og hjerteskjærende. Er glad jeg ikke er kvinne i et muslimsk land, hvordan kan man behandle mennesker på denne måten? Og endog sitt eget barn? Og dette er faktisk vanlig! Forstå det den som kan!

      Takk at du anbefalt filmen Cecilia! Den var verd en tur til Oslo!

      • avatar Cecilia says:

       Her var det flere kommentarer jeg ikke hadde sett. Sorry :)

       Fint at du fikk sett filmen og topp at du likte den. Selv har jeg sett den to ganger, og den var like bra andre gangen. Jeg har sett på filmweb at den ikke går så veldig godt, så det var fint du rakk det før den blir tatt av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *